Frågor och svar

*Är Estrela rätt hund för mej, även om jag inte bor på landet?
Estrela som har använts som arbetande herdehund i århundranden, har anpassat sig till det moderna samhället som en trogen familje hund och väktare. Han är det perfekta valet för familjen som vill hålla inkräktare borta men som också är varsam och tålmodig mot barnen.

* Kan man ha en Estrela och bo i lägenhet?
För en Estrela som är van sedan urminnestider att fritt vakta boskap i bergen, är inte en lägenhet det bästa tänkbara. Men han är lugn och välbalanserad och kan anpassa sig väl till livet i lägenhet, detta förutsätter dock att man ger honom tillräcklig uppmärksamhet och omsorg. Dagligen tas han ut på något längre turer så han kan växa upp och bli både social och välbalanserad.

* Kan jag träna med min Estrela, så som lydnads/agility?
Under 80-talet valde Portugisiska marinen att använda Estrela. Bara det tillskriver hans kapacitet för inlärning, arbetsvilja och smidighet (trots sin storlek). Några individer har med mycket gott resultat används som terapi hundar, där de besökt barn och äldre på sjukhus/vårdhem. I Sverige finns flera Estrelor som är, certifierade räddnings hundar så väl som eftersökshundar, vilket de genomför med mycket gott resultat!

* Vissa säger att Estrelan är hundilsken. Stämmer detta?
Nej, en estrela visar en sund misstänksamhet mot främlingar, men agerar bara agressivt under extrema omständigheter. Men, som för alla raser finns det individer som visar mer agrivisitet och vissa individer är mildare, de agressiva är ofta resultat av fel uppfostran.

* Är Estrelan barnvänlig?
Ja, estrelan är mycket barnkär och tolererar mycket från barn de aldrig hade gjort från en vuxen. Han visar extremt mycket tålamod med dem, är varsam, lekfull och vakar över dem. Växer han upp med barnet är totalt hängiven honom/henne.

* Måste man lära honom att vakta ägarens egendom?
Nej, det ligger i hans natur att vakta, vilket de på ett försiktigt vis kan börja med redan vid 3 månaders ålder.

* Hur länge lever en Estrela?
Estrelan blir i genomsnitt 11-12 år gamla, men det finns flera som blivit uppåt 16 år.

* Lider rasen av några ärftliga defekter?
Nej, Estrelan är en väldigt rustik hund som inte tenderar att visa några av de ”svagheter”, som många andra hundraser påvisar. Det enda märkbara är höftledsdysplasi, vilket mer eller mindre samtliga storvuxna hundraser kan bli drabbade av.

* Finns det verkligen två varianter av rasen?
Ja, den långhåriga, mer populär och mer känd, och en kort hårs variant som är farligt nära att dö ut även i rasens hemland.

* Kräver en Estrela mycket mat?
Normalt, äter inte en Estrela mycket mat, faktiskt mycket mindre än många småhundar! Genom livet har Estrelan olika näringsbehöv, Estrelan räknas bland de ”storvuxna raserna”, som växer massivt under hans första år, därförbör han få ett kvalitativt hundfoder, lämplig till hans ålder och storlek, om inte annat för att förebygga hälsoproblem och höftledsfel.

* Tar det lång tid att ta hand om deras päls?
Nej, under fäll period bör man borsta/plocka bort löst sittande hår. Svans, byxor och fanor kan dock behöva en extra genomgång då och då.

* Kommer Estrelan överens med andra hundar?
Som alla andra hundar kan Estrelan värna om sitt terretorium, men med rätt uppfostran fungerar de väl i flock.

* Är Estrelan högljud/skäller de mycket?
Estrelan varnar via skall, vilket man bör träna om man inte vill att de ska skälla i tid och otid!

* Hur mycket skall/måste jag träna med min hund?
Under uppäxten (upp till ca ett års ålder) är det vitalt att de inte överansträngs, kortare promenader i koppel och fritt lek räcker gott, därefter följer de gärna med på lång turer, men kräver det dock inte nästa dag!

* Hur skall jag träna min hund?
Under det första året är det av största vikt att träna ”linförighet” och vardagslydnad för att inte överraskas av deras storlek vid fullfuxen ålder.

* Fattar en Estrela kvickt/är den uppmärksam?
Ja, Estrelan är en intelligent hund, som genom sitt ursprungliga arv lärt sig att vara en problemlösare, vilket medför att det kommer an på föraren att motivera sin Estrela för gott resultat!

* Är Estrelan en en-mans hund?
Inom familjen tendrar Estrelan att välja ut en familjemedlem som han dedikerar sig själv till och som han lyder mer än de andra. Men i ett kärleksfullt hem kommer han att respektera och älska alla familjemedlemmar.

* De säger att Estrelan tenderar att rymma, är det sant?
Det är i många fall sant, speciellt om han hålls på en för liten och trång yta, utan något tillfälle till frihet. Men rymmer han kommer de tillbaka inom ett par timmar (om de inte förvirar bort sig alldeles, eller om de behandlas illa i hemmet) I vilket fall som helst är det klokt att arrangera så att han inte kan rymma.

* Är det något speciellt jag bör tänka på när jag komme hem med min Estrela valp? 
Det finns tre generella saker man kan tänka på, (beroende förstås på hur Du vill att Din Estrela skall agera!)

1. Vill du kunna ha din Estrela lös, bör du lägga ned tid på detta från första dag, träning krävs!
2. När han ser ett möjligt hot skäller han, vill Du inte ha en skällig hund är detta också något Du bör träna.
3. Eftersom han selekterats genom generationer via hans vaktegenskaper, kräver han socializering från första dag, han bör få möta alla sorters människor, i olika situationer, komma till för honom ganska udda platser. Han behöver bli utsatt för det du vill att han ska tycka vara ok i framtiden.

Men som sagt detta är beroende på vilket användningsområde du skall ha din Estrela till.